Size bir telefon kadar yakınız
+90 553 792 40 02
Dil Seçin
trende

TEHLİKELİ YÜKLERİN DENİZ YOLUYLA TAŞINMASI VE YÜKLENME EMNİYETİ HAKKINDA YÖNETMELİK DEĞERLENDİRMESİ

01.12.2021
1 görüntülenme
TEHLİKELİ YÜKLERİN DENİZ YOLUYLA TAŞINMASI VE YÜKLENME EMNİYETİ HAKKINDA YÖNETMELİK DEĞERLENDİRMESİ

14 KASIM 2021 TARİHLİ TEHLİKELİ YÜKLERİN DENİZYOLUYLA TAŞINMASI VE YÜKLEME EMNİYETİ HAKKINDA YÖNETMELİK İLE İLGİLİ RAPORDUR

 

  • 3/3/2015 tarihli ve 29284 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve yeni yönetmelik yürürlüğe girmiştir.
  • Bu Yönetmeliğin; 1 inci, 2 nci, 3 üncü, 4 üncü maddeleri, 22 nci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi, 29 uncu ve 30 uncu maddeleri yayımı tarihinde, Diğer hükümleri 1/4/2022 tarihinde yürürlüğe gireceğinden öncelikle günümüzde yürürlüğe giren hususlar hakkında işbu raporun hazırlanması zaruri olmuştur.
  • Yönetmeliğin ilk maddesi mevzuata yükleme emniyeti zorunluluklarını da dahil etmiştir. Bu bizim gibi icrai sorumluluğu bulunan taraflar için yükleme emniyeti açısından öncelikle CTU KOD ve diğer yük elleçleme mevzuatındaki güvenli yükleme hususlarını ön plana çıkarmamızın gerektiğine işaret etmektedir.
  • Yönetmeliğin 2nci maddesi kapsam açısından önemli bir fark getirmemiş olsa bile şunu net olarak açıklamaktadır ki; kıyı tesisinde yapılan tüm tehlikeli madde faaliyetleri açısından yönetmelik geçerlidir. Not: daha önceden ADR kapsamında yetki almış kıyı tesisleri de bu yetki belgelerini iptal ettirmeli ve TYUB (Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi) almalıdır.
  • Yönetmeliğin yayımı tarihinde yürürlüğe giren 4ncü maddesi, devletin bu yönetmelik ile ilgili tasavvurunu açıklaması açısından önemlidir. Şöyle ki;
  1. Kıyı Tesisi tanımından yolcu alıp verilen iskele ve limanlar çıkartılmıştır. Sadece yük alınıp verilen tesisler kıyı tesisi olarak tanımlanmıştır. Bu durum bir açıdan doğru ancak arabalı vapur seferlerinin yapıldığı kıyı tesisleri hakkında ayrı bir düzenleme getirmesi gerekliliği açısından bir beklentiye neden olmuştur. Aynı şekilde TYUB tanımına da bakıldığında RORO taşımacılığı ve arabalı vapur seferlerinin yapıldığı kıyı tesislerinin kapsam dışına alındığı anlaşılmaktadır.
  2. Tehlikeli Atık tanımı yeni yönetmelikte yer almamaktadır. Bu durumda kıyı tesislerinde gemilerden alınan slash ve benzeri atıklar yükün cinsine göre uluslararası mevzuat kapsamındaki şartlarla kısıtlanmış, BASEL sözleşmesi kapsamındaki tanım terk edilmiştir.
  3. CTU tanımına bakıldığında benzer şekilde IMDG Kodda geçen tanımlar yönetmelikte yer almış, paketli yük taşıyan kamyon ve tır gibi araçların RORO geçişleri ve arabalı vapur seferleri kapsam dışı kalmıştır.
  4. Yönetmeliğin yayımı tarihinde yürürlüğe giren 22nci maddenin 1(a) fıkrası, Kıyı Tesisi Yük Uygunluk Belgesi şartlarındaki eksikliklerin cezai müeyyidelerini arttırdığından yakın gelecekte TYUB denetlemesi yapılarak belge alacak kıyı tesislerinin dikkatli olmasında fayda bulunmaktadır.

Bundan sonra açıklanacak değişiklikler 1 NİSAN 2022 tarihinde yürürlüğe gireceğinden hazırlık için önümüzde yaklaşık beş ay bulunan hususlardır.

  1. Kıyı Tesisi Tehlikeli Yük Uygunluk Belgesi (TYUB) eski TMUB yerine getirilmiş ve belgenin geçerliliğinin 3 yıl olduğu karar altına alınmıştır. Belge alımıyla ilgili olarak yeni bir mevzuatın geleceği anlaşılmakta olup bu şartların ISGOTT, SIGTTO, BLU Kod gibi kaynaklara uygun olacağı değerlendirilmektedir.
  2. TMGD (Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı) hizmetine dair önemli değişiklikler bulunmakta olup, IMDG Kod yetki sertifikasına sahip danışman zorunluluğu gelmekte ancak ADR ve RID danışmanlığı ile karayolu ve demiryolu TMFB alımından muafiyet tanımlanmıştır.
  3. TMDG’ ler için zorunlu olarak bu yönetmelikte belirlenen sorumluluklara ilişkin bir rapor üç aylık periyodlarla idareye (Denizcilik Genel Müdürlüğü) verilmesi açısından hükme bağlanmıştır.
  4. Eski yönetmeliğe göre Tehlikeli Madde Rehberinin adı Tehlikeli Yük Elleçleme Rehberi adıyla güncellenmesi gerekmektedir. Bu uygulama için 20.000 lira ceza öngörülmektedir, ancak 1 Nisan 2022 tarihine kadar hazırlamak için zaman verilmiştir.
  5. Diğer önemli hususlar hakkında açıklamalarımız zaman içinde yayımlanacaktır.

 

İlgililerin dikkatine arz olunur.

 

 

Ahmet CAYIK

ATLAS TMGD Yetkilisi

TMGD/IMDG Code Eğitmeni

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.