Size bir telefon kadar yakınız
+90 553 792 40 02
Dil Seçin
trende

APPRAISAL REPORT

Anasayfa » APPRAISAL REPORT

DANGEROUS GOODS APPRAISAL REPORT FOR AIR TRANSPORT

HAVA YOLU İÇİN TEHLİKELİ MADDE DEĞERLENDİRME RAPORU

 

Havayolu taşımacılığında bilindiği üzere güvenlik gereksinimleri çok yüksektir. Özellikle yolcu uçaklarının kargosunda taşınan tehlikeli yükler için hava taşımacılık acenteleri derinlemesine inceleme yapmadan kargoyu kabul etmezler. Aslında tehlikeli yüklerle ilgili ICAO ve IATA DGR regülasyonları eksiksiz uygulanmaktadır.

Bazı havayolu şirketleri güvenlikle ilgili riskleri bertaraf etmek için “appraisal report/değerlendirme raporu” talep etmektedir. Bu rapor, taşınacak yükün bilinen tehlikeleri ve özellikle gizli tehlikeleri hakkında doğru bilgi edinilmesini amaçlar. Tehlikeli yükün doğru sınıflandırılmış olması, doğru ambalajlarla paketlenmiş olması, işaretleme ve etiketlemelerin kurallara uygun yapıldığından emin olmak, hava taşımacılığı için çok gereklidir.

Genellikle appraisal report/ değerlendirme raporu aşağıdaki ürünler için hazırlanması gerekmektedir:

  1. IATA DGR uluslararası hava taşımacılığı sözleşmesinde yer alan manyetik ürünler. Manyetik malzeme içeren tüm ürünler, uzayda manyetik alan üretebilir, uçuş güvenliğini sağlamak için malların manyetik güvenlik muayenesi gerekir. Örneğin: mıknatıslar, hoparlör ses ürünleri, cep telefonları, motor vb.
  2. Toz formunda maddeler. Tozlar, elmas tozu, spirulina tozu, her türlü bitki özleri gibi kargolar hava taşımacılığı değerlendirme raporu gerektirebilir.
  3. Sıvılaştırılmış gaz içeren mallar: bazı aletler içerisinde tüp barındırabilir, termometre veya manometre içerisinde tehlikeli madde olarak cıva vb. içerebilir.
  4. Kimyasal maddelerin genel özellikleri hakkında havayolu için bir kargo değerlendirmesi istenmektedir. Burada esas amaç, kimyasalın IATA DGR kapsamında tehlikeli kapsama girip girmediğiyle ilgili açıklama yapmaktır.
  5. Yağ gibi yanıcılık sergileme potansiyeli olan ürünler söz konusu olabilmektedir. Örneğin, otomobil parçaları, motorlar, karbüratör veya yakıt deposu olan nesneler, yanıcı sıvı içeren kamp malzemeleri hakkında değerlendirme gerekmektedir.
  6. Batarya veya pil (hücre) içeren nesnelerin havayolunda taşınması ile ilgili süreçler oldukça karışık gelmektedir. Bu konu raporda açıklanmaktadır.
  7. Özellikle sınıf 3, sınıf 8 ve 9 için appraisal report gerekir. Örneğin pil içeren elektrikli nesneler. Çim biçme makinasından golf arabalarına, tekerlekli sandalyeden pistonlara kadar muhtelif tehlikeler barındırma potansiyeli olan kargolar için appraisal report yani değerlendirme raporu hazırlanması gerekmektedir.
  8. Sonuç olarak, havayolu taşıma yönetmeliklerine göre içeriğin tam olarak anlaşılmasını sağlayacak bilgiler, fiziksel ve kimyasal özellikler ve gerektiğinde acil imha (bertaraf) yöntemleri de raporda yer alması gerekmektedir.

 

Atlas TMGD Kuruluşu olarak deneyimli Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlarımız tarafından “APPRAISAL REPORT/ DEĞERLENDİRME RAPORU” kendi özel formatında hazırlanmaktadır.