Size bir telefon kadar yakınız
+90 553 792 40 02
Dil Seçin
trende

YETKİ BELGESİNDEN (TMFB) MUAF OLAN İŞLETMELERİN TEHLİKELİ MADDE İLE İŞTİGAL ETMELERİ DURUMUNDA DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR

25.03.2024
27 görüntülenme
YETKİ BELGESİNDEN (TMFB) MUAF OLAN İŞLETMELERİN TEHLİKELİ MADDE İLE İŞTİGAL ETMELERİ DURUMUNDA DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR

YETKİ BELGESİNDEN (TMFB) MUAF OLAN İŞLETMELERİN TEHLİKELİ MADDE İLE İŞTİGAL ETMELERİ DURUMUNDA DİKKAT ETMELERİ GEREKEN HUSUSLAR

Tehlikeli Maddelerin Karayollarından Taşınması ile ilgili en son yayımlanan yönetmelik (18 Haziran 2022 tarih ve 31870 sayılı resmi gazete) uygulamada oldukça fazla değişiklik getirmişti. Özellikle Tehlikeli Madde ile iştigal eden işletmelerin muafiyet sınırını yıllık 50 tondan 20 tona düşürerek uygulama açısından önemli bir değişiklik getirdi. Yönetmelikle yılda 20 ton ve altında tehlikeli madde iştigali olan şirketlerin hem Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB), hem de Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı (TMGD) istihdamı veya hizmet almasından muaf kıldı.

Yönetmelikler bilindiği üzere geneli ilgilendiren kuralları düzenlemektedir. Bazı şartlara uygun işletmeler için muafiyetler uygularken genel kurallardan muafiyet vermezler. Tehlikeli Maddelerin Karayollarından Taşınması hakkında Yönetmeliği bu bakış açısıyla incelediğimizde karşımıza işletmeler açısından iki farklı durum çıkmaktadır:

  1. TMFB alıp, TMGD hizmetinden muaf tutulan işletmeler,
  2. TMFB ve TMGD hizmetinden muaf işletmeler

TMFB VE TMGD HİZMETİNDEN MUAF İŞLETMELER

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi alımıyla ve TMGD istihdamı ile ilgili muafiyet hakkı elde etmiş, yılda toplam 20 ton ve altında tehlikeli madde ile iştigal eden işletmeler, yönetmeliğin 4ncü bölümünde açıklanan TAŞIMACILIK ZİNCİRİNDE YER ALAN TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ başlıklı genel ADR kurallarından herhangi bir muafiyeti bulunmamaktadır. Yönetmeliğin 7nci madde, (8) fıkrası bunu açıkça ifade etmektedir. Dördüncü bölümde bahsi geçen işletmeler, muaf kapsamda dahi olsalar, herhangi bir tehlikeli madde taşımacılık faaliyeti dahilinde gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran, taşımacı, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/portatif tank işletmecisi olarak ve ayrıca taşıt sürücüsü veya taşıt mürettebatı olarak sorumlulukları yerine getirmek zorundadırlar.

Birinci adımda bahsi geçen muaf kapsamdaki işletmelerin zorunlu olarak uygulaması gereken temel bazı kurallar incelendiğinde;

  1. Tehlikeli yük taşıyan araçların üzerinde bulunması gereken turuncu plaka işaretlemelerinden
  2. Tehlikeli Yüke ait ADR 5.4 kapsamındaki Taşıma Evrakından
  3. Sürücü için araçta yazılı talimat bulunmasından
  4. Araçta bulunması zorunlu yangın söndürme cihazlarından ve genel ve kişisel koruyucu donanımlardan
  5. Tehlikeli yük taşıma aracındaki sürücünün SRC5 yetki sertifikasından
  6. Karışık yükleme yasaklarından
  7. Uygun ambalajların seçimi ve kullanılmasından

muafiyet bulunmamaktadır.

TMFB ALIP, TMGD HİZMETİNDEN MUAF TUTULAN İŞLETMELER

Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi sahibi olup, taşımacılık taraflarıyla ilgili sadece ALICI taraf sorumluluğu üstlenen veya TAŞIMACI olup merkezde taşıma faaliyeti icra etmeyen taşımacılar, ve bu sayede TMGD hizmeti alımından muafiyet hakkı kazanmış işletmelerin durumu farklılık arz etmektedir. Bu kapsamdaki işletmeler önceki grupta açıklanan sorumluluklara ilave olarak tehlikeli madde ile işi olan personeline eğitim aldırarak işe başlatmaları ve her yılın ilk üç ayında tehlikeli maddelerle ilgili tazeleme eğitimi aldırmaları zorunluluğu bulunmaktadır.

Yukarıda açıklanan ve tüm tehlikeli madde taşımacılık faaliyetlerinde zorunluluk bulunan ADR kurallarının uygulanması açısından işletmeler desteğe ihtiyaç duymaktadırlar. TMFB ve TMGD muafiyeti olsa bile danışmanlardan destek almaları gerekmektedir. Özellikle Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının uygulamaya koyduğu U-Etds Sistemi, (Ulaştırma Elektronik Taşımacılık Denetleme Sistemi) karayollarında denetimlerin başlamasıyla işletmelerin taşıma araçlarında yapılacak denetimlerde işletmeleri cezai yaptırımlarla karşı karşıya bırakabilecektir.

ADR anlaşmasının en önemli sebebi, karayollarından yapılan tehlikeli madde taşımacılığının güvenli ve çevreyi koruyarak yapılmasıdır. Bu amaçla işletmelerin alması gereken önlemler yönetmelikle duyurulmuş olup sorumluluklar açıkça belirtilmiştir. İşletmeler için sürdürülebilir bir tehlikeli madde lojistiği sağlamak maksadıyla bazı önlemlerin alınması gerektiği açıktır. Bunun için Atlas TMGD Kuruluşu olarak TMGD ataması yapmadan danışmanlık hizmeti verme şeklinde bir proje hayata geçirilmiştir. Bilindiği üzere tehlikeli madde işi yapan ve muaf kapsamda olmayan işletmelerde zorunlu bir TMGD ataması yapılmakta ve danışmanların en az ayda bir işletmede faaliyet göstermesi gerekmektedir. Muaf işletmeler için böyle bir atama yapmadan danışman görevlendirilmesi ve işletmelerin karayollarında tehlikeli madde ile ilgili zorunluluklarla ilgili bir sorun yaşamaması sağlanmakta olup danışmanın sadece gerektiğinde hizmet vermesi sayesinde işletmelerin maliyetlerinde de önemli bir düşüş sağlanması mümkün olmaktadır.

Eğer siz de TMFB ve TMGD hizmetinden muafiyet kapsamındaysanız ATLAS TMGD Kuruluşuyla irtibata geçerek tehlikeli maddelerle ilgili muhtemel yaşanabilecek sorunları çözmeyle ilgili destek almanızı tavsiye ediyoruz. Tehlikeli maddeler karayolundan, havayolundan, denizyolundan ve demiryolundan taşımacılık için özel kurallara tabidir. Destek almadan ilgililerle mücadele etmek yerine bizlerden alacağınız destek sayesinde lojistik konusu bir problem olmaktan çıkacak ve sizler kendi işinizle daha rahat uğraşabileceksiniz.

TEHLİKELİ MADDE İŞİNDE DESTEK BİZDEN, ÜRETİM VE LOJİSTİĞİ SİZDEN

 

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.