Size bir telefon kadar yakınız
+90 553 792 40 02
Dil Seçin
trende

TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNDE İZLEMESİ TAVSİYE EDİLEN YOL

17.12.2017
3 görüntülenme
TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNDE İZLEMESİ TAVSİYE EDİLEN YOL

SANAYİCİLERİN TEHLİKELİ MADDE LOJİSTİĞİNDE İZLEMESİ TAVSİYE EDİLEN YOL: ATLAS TMGD

Tehlikeli Madde Lojistiğinde bazı sorulara cevap vermek hemen hemen hiçbir işveren ve profesyonel yönetici açısından kolay değildir. Zorunlulukların 1 Ocak 2014 tarihinde uygulamaya girmesine rağmen halen işletmeler ile kamu kurum ve kuruluşları, bilgisizlik veya hatalı bilgi yüzünden kuralları uygulamamakta ve hem kendilerini, hem çalışanlarını tehlikeye atmakta, hem de çevreye zarar verme potansiyeli taşımaktadır.

Bu sorunu çözmek amacıyla Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ nca Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşları (TMGDK) için yönerge yayımlanmış ve esaslı bir düzenlemeye gidilerek tehlikeli madde lojistiğinde yer alan tarafların daha az risk, daha az maliyet çerçevesinde bu hizmeti almalarının önü açılmıştır.

Halen ülkemizin altına imza attığı ve hem ulusal, hem de uluslararası Tehlikeli Madde Taşımacılığında uygulama yönünde irade beyan ettiği anlaşmalar aşağıdadır.

  • ADR           :  Tehlikeli Malların Karayolu ile Uluslararası Taşımacılığına İlişkin Avrupa Anlaşması
  • RID      :  Tehlikeli Eşyanın Demiryolu ile Uluslararası Taşınmasına İlişkin Yönetmelik
  • IMDG KOD :  Tehlikeli Maddelerin Denizyoluyla Taşınması Uluslararası Sözleşmesi
  • IATA DGR      :  Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği Tehlikeli Madde Kuralları

Öncelikle Tehlikeli Malların Karayolundan taşınması hakkında Anlaşma olan ADR’ den başlamak gerekir. ADR anlaşması tehlikeli madde lojistiğinde çoğunluğu Avrupa ülkeleri olmak üzere toplam 48 ülkede geçerli kuralları açıklamaktadır. Konvansiyon, işletmeleri; gönderen, alıcı, taşımacı, depolayan, paketleyen, dolduran, boşaltan ve son kullanıcı olarak muhatap almaktadır. Ayrıca ADR anlaşması, tehlikeli madde taşımacılığında kullanılması gereken ambalajlar ve taşıma üniteleri ve araçların da yapısal şartlarını belirlemekte ve üretim aşaması dahil, her aşamada denetleme yapmak için Ulusal Otoritelere yetki vermektedir.

ADR’ nin üç temel amacı vardır. Tehlikeli Maddelerden:

  1. İnsanları korumak
  2. İnsan dışındaki canlı varlıkları korumak
  3. Çevreyi korumak

İŞLETMELERİN ADR UYGULAMALARIYLA SAĞLAYABİLECEĞİ AVANTAJLARA GELECEK OLURSAK:

  1. Tehlikeli madde lojistiğinde Avrupa ülkeleri ile aynı kuralları kendi bünyemizde uygulayabilir, onlarla aynı dili konuşabilir oluyoruz.
  2. Ticari olarak özellikle tehlikeli madde ticaretinde sadece ülkemiz ve Ortadoğu ülkeleri değil, Avrupa’ ya da satış yapabilir oluyoruz. Herkes bilir ki Avrupa’ ya yapılan ihracat her açıdan daha karlıdır.
  3. Tehlikeli madde taşımacılığında sadece karayoluna tabi olmadan diğer taşıma modlarının da (demiryolu ve denizyolu gibi) kullanılabilmesinin önü açılmaktadır.
  4. Tehlikeli madde mevzuatına bir an önce vakıf olmak suretiyle rakiplerin önüne geçebilmek mümkün olacaktır.
  5. Tehlikeli madde lojistiğinde alternatif yatırım alanları hakkında farkındalık sahibi olup karlı yatırımlar mümkün olabilir.
  6. Yapılacak denetlemelerde oldukça yüksek meblağlara ulaşabilecek cezai yaptırımlardan kurtulmak amaçlarımızın başlıcalarındandır.

Yukarıda saydığımız avantajlara sahip olmak için işletmelerin uygulaması gereken ve sanayicilerimizin dikkat edip kendilerini tehlikeli maddelerin tehlikelerinden koruyabilmelerinin yolları aşağıdadır. Aşağıdaki sorulara içtenlikle ve bir bilene danışarak vereceğiniz cevaplar sizi risklerden koruyacaktır.

  1. İşletmelerin ADR kurallarına tabi olduğu taraf hangisidir?
  2. İşletmelerin hangi maddelerden dolayı ADR mevzuatına tabi olduğu.
  3. İşletmelerin, ADR mevzuatında yeri olmadığı halde araç ve ambalaj temini gibi sabit sermaye yatırımı gerektiği şeklinde yanıltıcı bilgiler hakkında uyarılması.
  4. ADR mevzuatına göre işletmelerin hakkı olan muafiyetler hakkında bilgi.
  5. ADR mevzuatının yeniliğe açık işletmeler için getireceği yeni yatırım alanları hakkında bilgi.
  6. Yetersiz TMGD’ lerin ve bilgi sahibi olmayan diğer İSG veya Çevre danışmanlarının vereceği yanlış veya hatalı kararların işletmeleri ve kendilerini riske sokabileceği.
  7. ADR mevzuatının kağıt üzerinde yapılmış gibi gösterilebilecek bir iş olmadığı, aksine iyi bir TMGD’ nin işletmeyi kara geçirecek bilgiler sunabileceği.
  8. ADR mevzuatının sadece yönetmelik gereğince yapılacak bir külfet değil, işletmelerin vizyonuna yenilik, verimlilik ve karlılık gibi avantajlar sağlayacağı.
  9. İşletmelerin TMGD hizmetini satın alabileceği, hizmet satın almanın diğer tüm alterntiflere göre daha avantajlı olduğu.
  10. İşletmelerin tehlikeli madde konusunda ADR’ ye tabi olması durumunda uygulayacağı yol haritası.
  11. ADR mevzuatının en önemli kısımlarından biri işletme içi eğitimlerdir. İşletmelerde tehlikeli madde ile ilgili ciddi sonuçlar doğurabilecek olayların engellenmesi için işletme dahilinde yapılması zorunlu eğitimler hakkında bilgi.

Tehlikeli madde lojistiğinde yer alsın, almasın tüm sanayicilerin yukarıdaki soruların cevaplarını yetkin TMGDK’ lardan almaları menfaatleri gereğidir. Sektörde ilgililerin bigi yetersizliğini kullanarak aldatıcı reklam ve faaliyetlerin önüne geçmek için, konu hakkında bilgi sahibi olmak çok önem kazanmaktadır. Halen TMGD ile çalışan işletmelerin de Danışmanlarına ne danışacaklarını öğrenmeleri kendilerine avantaj sağlayacaktır.

1 Ocak 2018 tarihi itibariyle muafiyet kapsamından çıkacak olan Kamu Kurum ve Kuruluşlarının, akaryakıt ve LPG dağıtıcısı işletmeler ile lojistik firmalarının da halen ADR kurallarını uyguladıkları ancak, bu konuda bir TMGD ile çalışma muafiyeti taşıdıkları göz önüne alınmalı ve saydığımız sektör ilgililerinin de yukarıdaki soruların cevaplarını ATLAS TMGD’ den sorarak doğru cevaplara ulaşmaları, uygulayacakları yol haritası açısından yararlı olacaktır.

Bu yıl cezaların uygulanması ve tutarlarının arttırılması çalışmaları neticesinde ağır cezai uygulamaların da işletmeleri zor duruma sokabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

 

Ahmet CAYIK

TMGD/ADR/RID/IMDG CODE

TMGD/ADR/RID/IMDG CODE Eğitmeni

ATLAS TMGD

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.