Size bir telefon kadar yakınız
+90 553 792 40 02
Dil Seçin
trende

OTELLER AÇISINDAN ADR GEREKLİLİKLERİ VE TMGD HİZMETİ ALMA ZORUNLULUĞU İNCELEMESİ

23.12.2017
4 görüntülenme
OTELLER AÇISINDAN ADR GEREKLİLİKLERİ VE TMGD HİZMETİ ALMA ZORUNLULUĞU İNCELEMESİ

TMGD bulundurma veya bu hizmeti satın alma  zorunluluğu aşağıdaki işletmeleri kapsamaktadır:

  1. Tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan ve bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan, gönderen, paketleyen, yükleyen, dolduran ve boşaltan olarak faaliyette bulunan işletmeler ile toplam araç taşıma kapasitesi elli ton ve üzerinde olan taşımacılık işletmeler,
  2. Miktarına bakılmaksızın ADR Bölüm 1.1.3.6.3’te yer alan tablodaki taşıma kategorisi sıfır olan tehlikeli maddelerle iştigal eden ve tehlikeli madde taşımacılığı sürecinde yer alan, gönderen, paketleyen, yükleyen ve dolduran olarak faaliyette bulunan işletmeler.
  3. Ulaştırma, Denizcilik ve haberleşme Bakanlığı ısıtma amaçlı kullanılan sıvılaştırılmış gazlarla ilgili olarak otelleri şehir merkezinde bulunup doğalgaz sistemine bağlı olanların kapsama girmeyeceğini ancak doğalgaz temin etmeyip sabit tanklarla sıvılaştırılmış gaz veya soğutma amaçlı gaz veya sıvı yakıt deposu olan otellerin ADR kurallarına uymaları konusunda bir muafiyete tabi olmadıklarını belirtmiştir.
  4. Kültür ve Turizm Bakanlığının otellere yazdığı yazı da aşağıda olup ADR kurallarının uygulanması hususundaki zorunluluğu belirtmektedir.

Bu kapsam maddelerine göre konaklama işletmelerinde kullanılan Tehlikeli Maddelerin kullanım miktarına göre TMGD bulundurma zorunluluğu vardır. Otellerde özellikle tehlikeli maddelerin kullanıldığı departmanlar aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • TEKNİK (Madeni yağlar, kimyasal temizlik ürünleri, hijyen amaçlı kullanılan ajanlar)
  • BAHÇE ( Suni gübreler, dezenfeksiyon amaçlı kullanılan klor gibi maddeler)
  • HOUSE KEEPİNG ( Tüm hidrojen peroksitler, temizleyici ajanlar, ağartıcılar, çamaşır suyu veya tuz ruhu gibi aşındırıcı kimyasallar)
  • STEWARD ( Kimyasal olarak üretilen oda parfümleri,  basınçlı kapta taşınan sprey deodorantlar, EDT veya EDP’ ler)
  • HAVUZLAR ( Tüm havuz kimyasalları, aşındırıcılık sergileyen temizlik ve hijyen ajanları)
  • BOYAHANE ( Her türlü boya, vernik, lake, cila gibi yanıcılık veya parlayıcılık özelliğine sahip selülozik maddeler, bunları inceltmek veya formunu değiştirmek amacıyla kullanılan katkı maddeleri)
  1. Yukarıda sayılan veya sayamadığımız ancak ADR’ nin tehlikeli madde olarak tanımladığı tüm maddelerden yılda toplam 50 TON kullanan oteller ( her bir maddenin yıllık toplam tesise giren miktarı esas alınacaktır) ADR kurallarına uygun olarak aşağıdaki prosedürü uygulamak zorundadır:
  2. ADR konusunda yetkin bir TMGD/ DGSA( Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı/ Dangerous Goods Safety Adviser) dan görüş alarak konvansiyona tabi olup olmadıklarına karar vermelidir. Otellerde halen bulunan İş Güvenliği Uzmanlarından bazılarının tam bilgi sahibi olmadıklarından yanlış yönlendirmeler yaptıkları gözlemlenmektedir.
  3. Ulaştırma Bakanlığı Bölge Müdürlüğü’ne başvurarak TMFB ( Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi ) almalıdır.
  • ADR’ ye tabi olduklarına karar verilirse, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yetkili bir TMGD ile anlaşma yapmalı ancak kişinin sertifikasının sorgulanması sorumluluğu işletmelerdedir.
  1. TMGD sözleşmesi imzalandıktan sonra e-devlet sistemi üzerindeki Ulaştırma Bakanlığı kısmında bulunan Danışman tanımlama ve Kurum tanımlama adımları izlenerek otel, danışmanı, danışman oteli karşılıklı olarak tanımlamalıdırlar.
  2. Oteller, danışmanlık hizmetini kendi bünyesinden kişileri eğitime göndererek aldırabileceği gibi, danışmanlık hizmetini kurumsal muhataplardan satın alma yoluna gidebilirler. Bu durumda hem sorumluluğu paylaşmış, hem de fatura karşılığı alınan hizmet bedeli KDV ödemesinden düşülerek maliyet düşürülmüş olabilir.

 

Ahmet CAYIK

DENİZLİ AKADEMİ

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
BİR YORUM YAZIN

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.